Mijn favorieten

Nieuws

Slim kantoor weet waar het gezellig is
Geplaatst op: 10 mei 2018
In het kantoor van de toekomst is het nooit meer zoeken naar toegangspas of beschikbare flexplek.
Leegstand in Nederland daalt gestaag
Geplaatst op: 10 mei 2018
Het aantal lege kantoren, bedrijfsruimten en winkels in Nederland neemt gestaag af, het eerste kwartaal respectievelijk met 4%, 5% en 3%. Dat becijferde makelaarsvereniging NVM Business.
Huurinkomsten van Vastned stijgen door panden op toplocaties
Geplaatst op: 10 mei 2018
Vastgoedbelegger Vastned heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de huurinkomsten uit nieuwe huurcontracten licht zien stijgen met €100.000.
Arbeidsmigrant vindt amper onderdak
Geplaatst op: 10 mei 2018
Uitzenders en werkgevers hebben grote moeite om woonruimte te vinden voor arbeidsmigranten.
Gewone' winkeliers mogen niet naar de stadsrand
Geplaatst op: 9 februari 2018
Gemeenten kunnen een stokje steken voor de vestiging van kledingzaken en andere winkels aan de randen van de gemeente.
Europese Hof: vrije vestiging is de regel, beperking is juist de uitzondering
Geplaatst op: 9 februari 2018
'Gewone winkeliers mogen niet naar de stadsrand' berichtte het FD op 1 februari naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van 30 januari waarin is bepaald dat de Dienstenrichtlijn ook van toepassing is op detailhandel.
kantorenmarkt Hoofddorp krabbelt op uit diep dal
Geplaatst op: 25 november 2017
Buitenlandse partijen richten zich niet meer alleen op Amsterdam
Commercieel vastgoed Rabo moet binnen tien jaar volledig groen zijn
Geplaatst op: 30 september 2017
Rabobank gaat verplichte energielabels introduceren bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed.
Kantorenmarkt is crisis nog lang niet te boven
Geplaatst op: 30 september 2017
De prijzen van kantoren, winkels en bedrijfsruimten zijn de crisis nog lang niet te boven.
Terrein Bijlmerbajes verkocht; Bajes Kwartier wordt nieuwe stadswijk Amsterdam
Geplaatst op: 12 september 2017
Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van Koninklijke BAM groep- koopt het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam van het Rijksvastgoedbedrijf. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape ontwikkelt AM er een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier.
Vastgoedmagnaat Rosenbaum koopt markant gebouw aan de Zuidas
Geplaatst op: 8 september 2017
De Amsterdamse vastgoedmagnaat Ronny Rosenbaum heeft een groot multifunctioneel gebouw gekocht dat nu wordt ontwikkeld aan de Zuidas
Verzekeraars vechten zich terug op hypotheekmarkt
Geplaatst op: 8 september 2017
Verzekeraars winnen terrein op de hypotheekmarkt ten koste van de drie grote banken. Nadat verzekeraars de afgelopen jaren fors marktaandeel in moesten leveren, groeide hun deel van de taart afgelopen kwartaal met 3%-punt tot 14,9%.
'Huizenmarkt gaat op slot als er niet snel meer gebouwd wordt´
Geplaatst op: 30 augustus 2017
Voor het eerst in dertien jaar staan er minder dan 100.000 bestaande woningen te koop.
In overtollige kantoorpanden plek voor 35.000 woningen
Geplaatst op: 30 augustus 2017
Rabobank ziet ruim twee miljoen m2 kantooroppervlak in de markt die omgebouwd kan worden tot circa 35.000 woningen bij een gemiddelde grootte van 70 m
Ook Rabo-klanten krijgen geld toe op hypotheek
Geplaatst op: 30 augustus 2017
Een kleine groep van ongeveer twintig klanten van Rabobank krijgt maandelijks geld toe op de hypotheek, omdat de variabele rente is gedaald naar onder de nul.
Rabobank: risico op bubbel woningmarkt neemt toe
Geplaatst op: 28 augustus 2017
De kans dat er een bubbel ontstaat op de huizenmarkt in Amsterdam en Utrecht wordt steeds groter.
Doorgeslagen regulering zet rem op middenhuur in Utrecht en Amsterdam
Geplaatst op: 28 augustus 2017
Na Amsterdam wil ook de gemeente Utrecht de vrijehuursector sterk gaan reguleren.
Rechter draait veroordeling veilingkartelzaak terug
Geplaatst op: 4 juli 2017
Het is de nieuwe bouwfraude, riep de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jarenlang. Nu zijn alle handelaren die afspraken maakten bij executieveilingen vrijgesproken. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) trok maandag een streep door de miljoenenboete die 78 handelaren van de toezichthouder hadden gekregen.
Hypotheekloos kopen verstoort de markt
Geplaatst op: 4 juli 2017
De hypotheekloze koper rukt op in de woningmarkt. Bijna een derde van de appartementen is in 2016 contant afgerekend. Ongeveer de helft van de 70-plussers hoefde vorig jaar niet bij de bank aan te kloppen om een huis te kunnen betalen. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is een kwart van de huizen zonder hypotheek aangeschaft, in studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht zelfs rond de 30% van de woningen.
Winst € 10 mln voor Bever Holding door herwaarderingen
Geplaatst op: 3 mei 2017
Vastgoedfonds Bever Holding heeft in 2016 een nettowinst behaald van €9,6 mln. De winst was te danken aan een positieve herwaardering van €13,8 mln. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Bever heeft tevens het jaarverslag over 2016 gepubliceerd, een jaar waarin er veel rumoer was rond het bedrijf.
Het beursgenoteerde fonds heeft bijna geen huuropbrengsten en heeft posities in nog nieuw te ontwikkelen vastgoedprojecten. Bever beschikt over diverse grondposities, vooral in de omgeving Noordwijk. Met deze gemeente lag het bedrijf, dat in meerderheid in handen is van Ronnie van der Putte, jarenlang overhoop over de verwaarlozing van twee panden.
De vastgoedtrein dendert in 2017 door
Geplaatst op: 3 mei 2017
De Nederlandse vastgoedmarkt dendert door. De eerste drie maanden van het jaar staken beleggers €2,7 mrd in kantoren, winkelpanden, bedrijfsruimten en ander commercieel vastgoed. Dat is 40% meer dan in het eerste kwartaal van recordjaar 2016. Dat blijkt uit cijfers die vastgoedadviseur JLL woensdag naar buiten brengt.
Oude bedrijfsruimten vaker leeg
Geplaatst op: 9 april 2017
NIEUWEGEIN - De keuze in bedrijfspanden daalt stevig door de aantrekkende economie. Maar tegelijk neemt de leegstand in het aanbod toe.
IMF: verlaag maximum hypotheek nog verder
Geplaatst op: 9 april 2017
De maximaal voor een woning te verkrijgen hypotheek moet verder omlaag. Een nieuwe Nederlandse regering moet daartoe stappen zetten. Dat draagt bij aan de financiële weerbaarheid van de Nederlandse economie en van huishoudens.
'Vastgoedmarkt is over de top heen, maar niet in Amsterdam'
Geplaatst op: 9 april 2017
De dagen van het grote verdienen zijn voorlopig voorbij in het vastgoed. De markt is over haar top heen. Dat zeggen Anne Breen en Craig Wright van de Britse vermogensbeheerder Standard Life Investments (SLI). Ze maken overigens een uitzondering voor Amsterdam.
Makelaars vrezen voor grote problemen kantorenmarkt door groen energielabel
Geplaatst op: 9 april 2017
Het verplichte energielabel C voor kantoren kan tot grote problemen leiden op de Nederlandse kantorenmarkt. Vooral op locaties die minder in trek zijn, zullen de investeringen die nodig zijn om het pand energiezuinig te maken niet in de huurprijs kunnen worden doorberekend. Daarvoor waarschuwt NVM Business, de makelaarsvereniging voor commercieel vastgoed.
NHG-baas wil woning tot 100% blijven financieren
Geplaatst op: 6 april 2017
Als de politiek de aanbevelingen van DNB en het IMF opvolgt om de maximale hypotheek te verlagen, moet er een uitzondering komen voor huizenkopers met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat zegt directeur Arjen Gielen van het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG, die vindt dat politici een alternatief moeten bieden aan starters op de woningmarkt.
ING gaat vastgoedbeleggers confronteren met smeltende ijsschotsen
Geplaatst op: 6 april 2017
Over een maand loopt Peter Göbel, algemeen directeur van ING Real Estate Finance (REF) Nederland, met vijftien vastgoedklanten op Spitsbergen, een eilandengroep op de Noordpool. Klimaatactiviste Bernice Nootenboom is daar dan op expeditie om onderzoek te doen naar de ijsdikte.
Banken zetten fors geld opzij voor vergroening kantoorpanden
Geplaatst op: 6 april 2017
Banken zetten honderden miljoenen euro's opzij om vastgoedeigenaren te bewegen hun kantoren te verduurzamen. De banken betalen de scans die inzichtelijk maken wat de CO2-uitstoot is van commercieel vastgoed en ze financieren verbouwingen voor 100%. Daarnaast geven ze zogeheten groene kantoren rentekortingen.
Consument heeft veel over voor zijn droomhuis, zelfs een korter leven
Geplaatst op: 23 maart 2017
Verder weg wonen van familie en vrienden, een andere baan zoeken of zelfs een jaar korter leven: voor hun ideale woning zijn Nederlanders bereid flinke offers te brengen.
Dit blijkt uit een enquête van Psychologie Magazine en makelaarsvereniging NVM onder 500 Nederlanders. Zij vulden een vragenlijst in over hun woonwensen en wat ze over zouden hebben voor hun droomhuis.
De meest opmerkelijke uitkomst, volgens de enquêteurs: 18% wil voor zijn droomhuis minimaal een jaar van zijn leven inleveren - liever nog dan de auto de deur uitdoen. Dat ziet maar 14% zitten.
Aanvechten WOZ-beschikking is een groot goed, maar geen verdienmodel
Geplaatst op: 23 maart 2017
Tot 1997, toen de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) werd ingevoerd, was de waardering van onroerend goed een zootje. Als een taxateur werd gevraagd een pand te taxeren, was de gebruikelijke tegenvraag: ‘Is het voor de verkoop, de verzekering of de belastingen?’ Het doel bepaalde mede de uitkomst. Niemand verschoot van kleur bij dit gesjoemel. Gemeenten deden dat op hun eigen manier. Ze dekten zich bij voorbaat in tegen klachten door de waarde systematisch te laag te stellen en dat te compenseren door hogere tarieven. De bezwaar- en beroepsmogelijkheid werd zodoende feitelijk in de kiem gesmoord. Ook de waterschapsheffing en de inkomstenbelasting gingen uit van de waarde van onroerend goed, maar van onderlinge afstemming was geen sprake. De WOZ maakte aan dit gerommel een einde. Zij ging voor de OZB, de waterschapsheffing en de inkomstenbelasting in een geharmoniseerde waardevaststelling voorzien.
Prijzen in kwakkelende winkelmarkt stijgen harder dan in woningmarkt
Geplaatst op: 23 maart 2017
De prijzen van winkelpanden zijn in 2016 harder gestegen dan die van koopwoningen. In het jaar dat V&D en vele andere retailers failliet gingen en de leegstand van winkels voor het eerst boven de 10% uitkwam, namen de prijzen van verkochte winkelpanden met 7,7% toe. Woningen werden 7,1% duurder.
Ook kantoren stegen met 7% fors in waarde. Het zijn opvallende cijfers die de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) dinsdag naar buiten brengt. In Nederland is er een tekort van zo’n 200.000 woningen, wat een prijsopdrijvend effect heeft. Maar de kantoren- en winkelmarkt kennen nog steeds een aanzienlijk overaanbod.
Grote deal in Nederlands vastgoed voor bedrijfsruimten
Geplaatst op: 23 maart 2017
Blackstone en M7 Real Estate kopen voor €1,3 mrd aan bedrijfsruimten en logistiek vastgoed in Nederland en Duitsland van de Britse belegger in industrieel en logistiek vastgoed Hansteen. De prijs ligt €76 mln boven de boekwaarde van de vastgoedportefeuille. Dat meldt vakblad CoStar.
Ook woning die dienst doet als kantoor valt onder verlaagde overdrachtsbelasting
Geplaatst op: 27 februari 2017
De Belastingdienst verlangt ten onrechte 6% overdrachtsbelasting bij de aankoop van woningen die een andere bestemming hebben gekregen. De fiscus moet het verlaagde tarief van 2% gebruiken als een pand is gebouwd als woning en daar de kenmerken nog van heeft.
Eindelijk beweging op woningmarkt
Geplaatst op: 25 februari 2017
Maart 2016 belandde de verslaggever bij toeval in dezelfde taxi als een Oostenrijkse investeerder in studentenhuisvesting. We haastten ons van Nice naar Cannes, waar de jaarlijkse vastgoedbeurs Mipim plaatsvond. Het verkeer stond helemaal vast, genoeg tijd voor een gesprek over de Nederlandse vastgoedmarkt en minister van Wonen Stef Blok.
A10 bij Zuidas in tien jaar ondergronds
Geplaatst op: 22 februari 2017
De definitieve plannen werden dinsdagmiddag gepresenteerd door verkeersminister Melanie Schultz van Haegen: „Met het project Zuidasdok geven we een forse impuls aan de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. De Zuidas kan zich verder ontwikkelen tot toplocatie voor internationale bedrijven, winkels en nieuwe woningen.”
Energielabels kosten kantooreigenaren ruim € 1 mrd meer dan voorspeld
Geplaatst op: 22 februari 2017
Het kost vastgoedeigenaren minstens € 2 mrd om alle Nederlandse kantoren energiezuinig te maken. Dat is veel meer dan de € 860 mln die toenmalig minister Stef Blok van Wonen eind november nog voorspiegelde. De onderkant van de kantorenmarkt wacht leegstand en verloedering. Dat zeg een keur aan marktpartijen die betrokken zijn bij renovaties van kantoren.

Verbod op verhuur verspillend kantoor

Kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 een energielabel C of hoger hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt. Vastgoedeigenaren moeten de renovatie zelf betalen, maar ze verdienen de benodigde investering terug door besparing op energiekosten, aldus de minister. Maar voor oude kantoren op slechte locaties vallen de renovatiekosten niet terug te verdienen.
Bovag: veel autoshowrooms staan onnodig leeg
Geplaatst op: 22 februari 2017
Nederland telt ruim zeshonderd autoshowrooms die leeg staan, met een oppervlak van ruim 700.000 vierkante meter. Het probleem zit hem in de 'starre' bestemmingsplannen, aldus Tom Huyskens van de Bovag. 'Er zit vaak een hele strikte bestemming op die panden, waardoor er alleen maar auto’s, boten en caravans in die panden mogen. Dat betekent dat als zo’n dealerpand leeg komt te staan er zich in eerste instantie alleen een ander autobedrijf zou mogen vestigen.'
'Hier ga je het verschil niet maken met een verbeterd energielabel'
Geplaatst op: 22 februari 2017
Leegstand is onontkoombaar in de Rivium Boulevard. Dat is de doorgaande weg in het Rivium Business Park, een kantoorwijk in de schaduw van de Brienenoordbrug die in het begin van de jaren negentig werd neergezet. Bijna 40% van de panden is niet verhuurd.

Dus kent het bedrijvenpark in Capelle aan den IJssel — koploper kantorenleegstand — een permanente parade van 'Te Huur'-borden. Kantoren, bedrijfsvilla's, verdiepingen en volledige panden. Overal is 'representatieve kantoorruimte' te krijgen. In sommige delen van de wijk voor ver onder de €?100 per vierkante meter.