Mijn favorieten

Commercieel vastgoed Rabo moet binnen tien jaar volledig groen zijn

Rabobank gaat verplichte energielabels introduceren bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. Dat geldt voor kantoren, maar ook voor winkels, bedrijfshallen en verhuurde woningen. Binnen tien jaar moet het commercieel vastgoed van de bank volledig zijn 'vergroend'.

Dat past in een trend. Kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 een energielabel C of hoger hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt. Vastgoedeigenaren moeten de renovatie zelf betalen, maar ze verdienen de benodigde investering terug door besparing op energiekosten.

Terugverdientijden

Eerder al meldden ABN Amro en ING dat zij hun kantoren gaan vergroenen. ING zegt zelfs de financiering in te trekken als klanten geen plan hebben om hun kantoren op energielabel C of hoger te krijgen. Rabobank gaat naar eigen zeggen verder dan die andere banken, omdat de verduurzaming breder gaat dan alleen kantoren.

Rabobank heeft een portefeuille van 65.000 panden, zegt Anke Verhagen, projectmanager duurzaamheid bij Rabo Real Estate Finance. 'Daarvan is 30% al groen.' Bij het gros van de overige panden gaat het om kleine aanpassingen om tot een beter energielabel te komen, zegt Verhagen. 'Dan zijn de terugverdientijden ook kort.'

Lees meer..